Tennisarmbåge (Lateral epicondylit) som också går under benämningen radial epikondylit, epikondyalgi eller tennisarm visar sig i form av smärta i muskelfästena på armbågens utsida. Om smärtan istället sitter i muskelfästena på insidan kallas tillståndet för golfarmbåge som du kan läsa mer om här.
Smärtan uppstår på grund av en inflammation i muskelfästet som orsakas av överansträngning av muskulaturen i handen eller fingrarna. Trots benämningarna tennisarmbåge eller tennisarm är det betydligt vanligare att orsaken är någonting annat än att just spela tennis. Att arbeta mycket med händerna, speciellt med ett enformigt rörelsemönster kan orsaka överansträngning i muskulaturen.
Klicka här för att bli nedscrollad till mina rekommendationer för armbågsstöd vid tennisarmbåge
Varför får man tennisarmbåge?
Tennisarm orsakas som sagt till en början av en överansträngning av muskelfästena vid armbågen. Dessa muskelfästen sträcker sig till fingrarna och handleden varför de påverkas mycket av de rörelser som görs där. Att konsekvent arbeta monotont med händerna på ett eller annat sätt är därför något som kan orsaka tennisarmbåge. Exempel på aktiviteter kan vara att jobba mycket vid datorn, speciellt med datormus som hjälpmedel, snickra eller att göra många lyft.
Hur uppkommer smärtan?
Överansträngningen i armbågen resulterar i små bristningar i den bindväv som fäster musklerna vid överarmsbenet. Inflammation uppstår i muskelfästena och även när den har försvunnit kan smärtan kvarstå på grund av ärrvävnad med kapillärer och smärtkänsliga nervändtrådar som fortsätter att ge besvär.
Symptom vid tennisarmbåge
Smärta eller ömhet på utsidan vid armbågen samt på ovansidan av underarmen är ett av tecknen på tennisarmbåge. Smärtan kan vara extra tydlig vid vila samt när du får ett tryck mot området som är inflammerat eller vid vridning av underarmen. Smärtan kan också stråla från armbågen ner mot handleden. Den kan komma i olika former, dov, molande eller plötsligt “som ett hugg”. Att uppleva kraftlöshet exempelvis när man ska ta tag om något eller knyta näven hårt är också vanligt. Det kan även förekomma stickningar och domningar i armen. Symptomen förvärras om man inte gör något åt problemen och med tiden krävs mindre och mindre ansträngning för att starka symptom ska uppstå.
Vad kan man göra åt tennisarmbåge?
Besvären vid tennisarm kan gå över av sig själva om man ger kroppen tid på sig att läka genom att undvika de belastningar som gett upphov till problemen. Det finns dock flera sätt att underlätta läkningsprocessen för kroppen så att man snabbare kan bli smärtfri. Vissa saker kan du göra på egen hand hemma, men om det inte ger några resultat i form av att problemen försvinner eller förbättras på några veckor kan det vara bra att kontakta vården.
Vila
För det första är det otroligt viktigt att inte utsätta armen för det moment som är orsaken bakom besvären. Rörelse är dock bra, men armen ska inte belastas så att symptomen förvärras. Försök att vänja dig vid att använda den friska armen mer så att den sjuka armen kan få vila. Om det är en speciell träningsaktivitet som ligger bakom besvären bör du låta armen vila från just den aktiviteten och sedan när du kan börja träna den igen, se till att du verkligen använder rätt teknik under träningen.
Smärtstillande läkemedel
Du kan använda dig av smärtstillande läkemedel antingen i tablettform eller som gel som smörjs in på det ömmande området. Välj gärna ett läkemedel som har antingen ibuprofen eller naproxen som aktiv substans.
Sjukgymnastik
Genom att träna armen på ett korrekt sätt kan man påskynda läkningsprocessen av skadan. Här nedan kommer några tips på övningar du kan utföra hemma, men känner du dig osäker på om du gör rätt kan det vara skönt att ta kontakt med en sjukgymnast som kan guida dig. Förutom att träna armen kan man även behandla det ömmande området genom en lågenergilaserbehandling som innebär att laserljus överförs till området och ger en smärtlindrande effekt. Tvärfriktionsmassage kan också användas för att öka den lokala cirkulationen vilket förbereder vävnaden för manipulation som innebär att man plötsligt sträcker ut vävnadsfästet för att återfå elasticitet som i sin tur främjar självläkningsprocessen. Akupunktur kan tillfälligt lindra smärtan liksom att kyla ned det smärtande området med en ispåse.
Kortisonbehandling
Ibland används kortison som en snabb lösning men har visat sig ge sämre resultat än de andra alternativen i längden. Istället finns det risk att problemen återkommer och blir mer långvariga än nödvändigt. Man behöver rikta in sig på att åtgärda orsaken istället för att behandla symptomen.
Övningar vid tennisarmbåge
Genom att göra övningar som belastar armen på ett skonsamt sätt och successivt öka belastningen kan man hjälpa kroppen att bli fri från besvären. Övningarna går enkelt att göra hemma.
Lyfta en dunk med vatten
Lägg armen plant mot exempelvis armstödet på en fåtölj, låt handleden vara fri och se till att slappna av i axeln och överarmen. Håll sedan en vikt på ca 2 kg i handen, ett tips kan vara att fylla en dunk med två liter vatten och hålla i handtaget på ovansidan för att kunna anpassa tyngden. Börja med handen så högt upp du kan, utan att underarmen ändrar position och sänk sedan handen långsamt (under ca 5 sekunder) så att den hamnar i det lägsta möjliga läget. Det ska enbart vara handleden som arbetar. Lyft sedan upp vikten igen, gör ett snabbt lyft uppåt och ta hjälp av den friska handen om det behövs. Gör omkring 15 repetitioner i 3 set, med 30 – 60 sekunders vila mellan varje set. Allt eftersom du blir starkare kan du öka på belastningen med ca 0,1 kg i veckan. Om du använder dig av en dunk görs det här väldigt enkelt genom att fylla på mer vatten i dunken.
Handledslyft kan också göras med ett gummiband som motstånd. Håll fast gummibandet med foten och lyft handleden som tidigare beskrivet, långsamt på vägen ner och snabbt på vägen upp (eventuellt med hjälp av den friska handen). Gör 10 repetitioner och 3 set.
Rulla en boll – styrketräning för armbågen
Att rulla en liten boll med handflatan är skonsam träning för armen. När det går bra kan du öka svårighetsgraden genom att klämma på bollen och släppa den upprepade gånger.
Stretching av tennisarmbåge
Det kan också hjälpa att stretcha armen. Stretchingen ska kännas på det ömmande stället, det vill säga vid tennisarmbåge på utsidan av armbågen. Det är dock viktigt att inte ta i för hårt så att det gör för ont.
Stretcha genom att sträcka fram armen med handflatan vänd uppåt och sedan böja fingrarna bakåt med hjälp av den andra handen. Håll stretchen i 20 sekunder. Vänd sedan handflatan nedåt och böj fingrarna framåt i 20 sekunder. Upprepa 10 gånger 2 gånger dagligen i 4 veckor.
Hur lång läkningstid har tennisarmbåge?
Med vila från den aktivitet som orsakat problemen med tennisarmbåge från början bör du se en förbättring inom några veckor, lite beroende på i vilket stadium av skadan du befinner dig i. Enligt forskning brukar inflammationen som drabbat armbågen försvinna inom 3 veckor. Smärta kan dock kvarstå efter att inflammationen gått över. För att bli smärtfri kan det dröja flera månader. Om problemen kvarstår under mycket lång tid (omkring 1 år) trots behandling kan det bli aktuellt med en operation. Man kan dock ge sig själv bra förutsättningar att bli av med skadan genom att vidta de åtgärder som tagits upp ovan, samt genom att använda sig av armbågsskydd eller armbågsstöd speciellt anpassade efter tennisarm.
Armbågsskydd för tennisarmbåge
Genom att använda ett armbågsskydd som avlastar armbågsleden och de ömmande senfästena kan du både förebygga skador liksom lindra smärta från redan uppkomna skador. Det finns olika utformningar på armbågsskydd för att lämpa sig för olika armbågsbesvär och situationer. Beroende på vilket stadie din tennisarmbåge befinner sig i eller vilken orsak som ligger bakom skadan eller problemen du vill förebygga så finns det olika varianter att välja på. Ett skydd för att förebygga problem kan vara av lättare modell för att ge lite stöd och avlastning medan ett skydd för befintliga problem bör erbjuda ett mer stabilt stöd.
Ett skydd är bra i förebyggande syfte då det ger ett lätt stöd och avlastning till armbågsleden. Vissa lättare skydd erbjuder värme eller lätt kompression vilket kan lindra ömhet något. Värme är effektivt eftersom det håller leden mjuk och rörlig vilket minskar skaderisken. Kompression ger en ökad cirkulation genom ett ökat tryck på muskulaturen. En ökad syretransport är bra för att förebygga liksom för att öka prestationen. Du kan använda ett lätt armbågsskydd i vardagen eller vid träning då du vet att det kommer innebära en extra belastning på armbågen genom enformiga rörelser. Om problemen redan är ett faktum är det viktigt att använda sig av tipsen som nämnts tidigare för att hjälpa armbågen att återhämta sig, samt kan man ha ett behov av ett mer stabilt armbågsskydd som bidrar med mer kompression och stöd. Ett exempel är epikondylitbandage som du kan läsa mer om nedan. Du får de bästa produktrekommendationerna både när det gäller epikondylitbandage och armbågsskydd för tennisarmbåge längst ner på sidan.
Epikondylitbandage
Ett epikondylitbandage skiljer sig från ett traditionellt armbågsskydd genom att det är mindre till utformningen och fokuserar på att stödja underarmens övre del för att specifikt behandla tennis- och golfarmbåge. Funktionen är att armen hindras från att överanstränga muskeln för mycket samtidigt som skyddet är flexibelt för att inte begränsa rörelsemönstret för mycket. Ett epikondylitbandage placeras under armbågen med den aktiva delen på det ömmande området. Vid tennisarmbåge handlar det alltså om området på underarmens utsida, på den muskel som aktiveras när du knyter näven.
Epikondylitbandage har ett isolerat avlastningsområde för att underlätta för armbågsleden. Det finns också skydd med epikondylitspänne som spänns åt för att åstadkomma mindre belastning för armbågen. Ett epikondylitbandage är extra lämpligt för dig med tennisarmbåge eller golfarmbåge då det ofta är justerbart för att kunna anpassas efter båda skadorna.
Viktigt att tänka på
För att undvika framtida besvär är det viktigt att även arbeta förebyggande på andra sätt än att bara använda armbågsstöd. Gå till botten med grundorsaken bakom problemen och åtgärda vad det nu är som har gjort att armbågen blivit överbelastad.
Vanliga faktorer som utlöser armbågsbesvär är att man ofta gör rörelser där man har ett fast grepp om något samtidigt som man böjer eller sträcker handleden. Att använda rätt teknik är viktigt liksom att använda sig av ergonomiska hjälpmedel där det är möjligt.
Stretcha musklerna regelbundet och ta mikropauser så att kroppen får återhämta sig lite, exempelvis om du arbetar mycket vid datorn. Om det är någon speciell träningsform som orsakat tennisarmbåge gäller det att även här se till att du använder rätt teknik, samt att du värmer upp musklerna innan du startar ditt träningspass.
Mina rekommendationer vid tennisarmbåge
Rehband Core Tennisarmbågsskydd
Det här skyddet är speciellt utformat för personer med förslitningar i armbågen. Det bidrar med värme som verkar smärtlindrande, kompression som ökar cirkulationen samt ger stöd för att stabilisera armbågsleden.
Skyddet har en bra passform och passar extra bra för dig med tennisarmbåge, men kan även användas förebyggande vid exempelvis racketsport eller vid andra problem där du är i behov av ordentligt stöd och smärtlindring.
Köp Rehband Core Tennisarmbågsskydd hos Svensktkosttillskott
Vulkanskydd Classic Tennisarmbågsskydd
Det här skyddet används med fördel vid armbågsbesvär som exempelvis tennisarmbåge där armbågsleden behöver extra stöd. Armbågsskyddet ger avlastning och kompression samt extra värme, egenskaper som verkar smärtlindrande och ökar cirkulationen i musklerna samtidigt som leden stabiliseras. Skyddet är utrustat med ett kardborreband som kan spännas åt för att justera trycket på underarmens övre del.
Du hittar Vulkanskydd Classic här
Vulkanskydd AirXtend Tennisarmbågsskydd
Det här är ett epikondylitbandage som är speciellt utformat för att passa vid tennisarmbåge. Det är utrustat med en silikonpelott som ökar trycket där det behövs för att åstadkomma avlastning på de ömmande senfästena.
Storleken är justerbar med hjälp av ett kardborreband som justerar hur hårt skyddet ska sitta. Skyddet är tillverkat i ett material som låter huden andas vilket är bekvämt både vid träningsaktiviteter och i vardagen.
Det var lite kort om tennisarmbåge. Söker du lite mer allmän information om armbågsskydd och armbågsstöd hittar du det här: Allt om armbågsstöd