Golfarmbåge (medial epikondylit) som också går under benämningen golfarm är en liknande skada som tennisarmbåge vilken du kan läsa mer om här. Skillnaden är att skadan vid golfarmbåge drabbat senfästena på armbågens insida istället för på utsidan. Golfarmbåge är inte lika vanligt förekommande som tennisarmbåge.
Klicka här för att komma till mina rekommendationer för armbågsstöd vid golfarmbåge
Varför får man golfarmbåge?
Golfarm kan drabba den som belastar armbågarna hårt, exempelvis genom upprepade, enformiga rörelser i händer, fingrar och underarmar samt att böja handleden kraftigt samtidigt som den belastas. Det kan hända om man spelar golf vilket man hör på namnet, men det är vanligare med andra bakomliggande orsaker till golfarm. Exempel på det är att snickra, använda skruvmejsel under lång tid, måla, andra träningsaktiviteter samt att sitta långa stunder vid datorn.
Symptom vid golfarmbåge
Symptomen visar sig genom smärta och eventuellt svullnad vid senfästena på armbågens insida. Ofta uppträder smärtan när armen eller handen belastas. Smärtan kan stråla mellan handen och armbågen längst med underarmen. Man kan också uppleva kraftlöshet i armen, samt att insidan av armbågen är varmare och mer känslig för tryck än normalt. Om senfästena blivit inflammerade uppträder inflammationen bara under en kort tid och brukar försvinna inom några dagar. Smärtan kan dock kvarstå långt efter det.
Vad kan man göra åt golfarmbåge?
Läkningstiden för golfarmbåge är generellt längre än för tennisarmbåge. Problemen kan gå över av sig själva med hjälp av vila och att man upphör med den aktivitet som orsakat besvären. Det finns dock flera saker man kan göra själv för att hjälpa läkningsprocessen.
Golfarmbåge behandlas liksom tennisarmbåge med smärtlindrande läkemedel och sjukgymnastik. Man kan ta hjälp av exempelvis en fysioterapeut för att få tips på övningar som är bra att göra om man har golfarm. Även här nedan får du några tips på hur du kan träna för att stärka din armbåge.
Det gäller även att avlasta armbågen för att den ska få chans att återhämta sig från skadan. Förutom att se över hur man använder armbågen kan man använda sig av armbågsskydd som är speciellt anpassade efter golfarmbåge.
Övningar vid golfarmbåge
Det här är en enkel övning som du kan utföra hemma dagligen för att stärka upp armbågen. Det är viktigt att du känner att övningen “tar” på rätt ställe, det vill säga där du har ont.
Övningen görs med ett motstånd i form av en vikt eller med ett gummiband. Vikten ökas successivt allteftersom du blir starkare i armen. Att börja med ungefär 2 kg är lagom.
Handledslyft
Lägg underarmen mot ett plant underlag, exempelvis armstödet till en fåtölj. Låt handleden hamna utanför kanten så att den kan röra sig fritt upp och ner, samtidigt som underarmen är stabilt placerad mot underlaget. Om du använder ett gummiband som motstånd trampar du fast det under foten och tar tag i andra änden med handen med handflatan vänd uppåt, det går också bra att använda en hantel eller något annat med lagom motstånd. Lyft sedan handleden snabbt uppåt, ta hjälp av den friska handen om det behövs, låt den sedan långsamt åka neråt utan hjälp från den andra handen. Det är bara handleden som ska vara i rörelse, resten av armen ska vara fixerad i samma läge under övningen. Övningen ska kännas på insidan av armbågen vid det ömmande området. Gör 10 repetitioner och 3 set av denna övning.
Att stretcha armen är också något som kan hjälpa vid golfarmbåge. Även stretchen ska kännas på det ömmande stället, det vill säga på insidan av armbågen. Ta dock inte i för hårt, det ska inte vara smärtsamt men ändå kännas lite för att göra nytta.
Stretching vid golfarmbåge
Stretcha genom att sträcka fram armen med handflatan vänd uppåt och sedan böja fingrarna bakåt med hjälp av den andra handen. Håll stretchen i 20 sekunder. Vänd sedan handflatan nedåt och böj fingrarna framåt i 20 sekunder. Upprepa 10 gånger 2 gånger dagligen i 4 veckor.
Armbågsskydd för golfarmbåge
Armbågsskydd som passar för golfarmbåge är utformade specifikt för att avlasta armbågen vilket är bra både förebyggande och behandlande om skadan redan är ett faktum. Exempel på lämpliga skydd är de som utrustats med ett spänne som spänns åt över underarmen för att avlasta senfästet på armbågens insida. Det finns också epikondylitbandage som är en mindre variant av skydd som också avlastar senfästena genom att de spänns åt på rätt punkt på underarmen. Det placeras under armbågen med den aktiva delen på det ömmande området. Ett epikondylitbandage är extra lämpligt för dig med tennisarmbåge eller golfarmbåge då det är justerbart för att kunna anpassas efter båda skadorna.
Viktigt att tänka på
För att undvika framtida besvär är det viktigt att även arbeta förebyggande på andra sätt än att bara använda armbågsstöd. Gå till botten med grundorsaken bakom problemen och åtgärda vad det nu är som har gjort att armbågen blivit överbelastad. Vanliga faktorer som utlöser armbågsbesvär är att man ofta gör rörelser där man har ett fast grepp om något samtidigt som man böjer eller sträcker handleden. Att använda rätt teknik är viktigt liksom att använda sig av ergonomiska hjälpmedel där det är möjligt. Stretcha musklerna regelbundet och ta mikropauser så att kroppen får återhämta sig lite, exempelvis om du arbetar mycket vid datorn. Om det är någon speciell träningsform som orsakat golfarmbåge gäller det att även här se till att du använder rätt teknik, samt att du värmer upp musklerna innan du startar ditt träningspass.
Mina rekommendationer vid golfarmbåge
Rehband Epikondylitbandage
Den här varianten av armbågsskydd från Rehband avlastar armbågen på ett bekvämt sätt genom att stödja senfästena och minska smärta.
Det är utrustat med pelotter som ska placeras på den muskelbuk som aktiveras när man knyter handen samt på underarmens insida om du har problem med golfarmbåge.
Du hittar Rehband Epikondylitbandage hos Svensktkosttillskott
Ottobock Epi Flex
Det här skyddet är ett epikondylitband som passar dig med antingen golfarmbåge, tennisarmbåge eller musarm. Det kan också användas förebyggande. Skyddet placeras under armbågsleden och ger avlastning för senfästet genom att det ger ett extra tryck över muskulaturen.
Läs mer och köp Ottobock Epi Flex hos Svensktkosttillskott
Vulkanskydd Classic Armbågsskydd
Det här är ett passande skydd för dig som söker ett skydd att ha i förebyggande syfte, exempelvis vid aktiviteter du vet medför en extra belastning på armbågen. Skyddet bidrar med kompression och värme vilket är till hjälp även om du har lite ömmande armbågsleder.
Klicka här för att köpa vulkanskydd Classic!
Det var lite kort information för dig som har problem med golfarmbåge. Hoppas du hittade vad du söker! Letar du efter lite mer allmän information om armbågsproblem hittar du det på framsidan: Armbågsstöd och Armbågsskydd